Theme editor

Bunu biliyor muydunuz?

Audi, ABD pazarı için menzil uzatıcı yeni bir SUV geliştiriyor

ŞarjHattı

Yönetici
Kayıtlı Kullanıcı

Şarj Oluyor

1/3
Thread owner
Audi, uzun süredir konuşulan ABD’ye özel model planlarını yeniden şekillendiriyor. Almanya merkezli şirketin, yalnızca Amerika pazarına yönelik tamamen yeni bir menzil uzatıcı SUV üzerinde çalıştığı bildirildi. En önemli detay ise aracın ABD’de üretilecek olması. Bu projede Volkswagen Grubu’nun markası Scout hem teknoloji hem de üretim tarafında Audi’ye destek verecek.

Audi’nin ABD için özel bir büyük SUV geliştirdiği iddiaları yıllardır gündemdeydi. Başkan Biden’ın elektrikli mobiliteyi destekleyen politikalarının ardından, Avrupa’da üretilen Q8 e-tron’un Meksika’da devam eden üretim süreçleri bu plan için güçlü bir seçenek haline gelmişti. Ancak Biden sonrası dönemde elektrikli araç teşviklerinin zayıflaması ve Trump’ın olası gümrük politikaları bu planı sekteye uğrattı. Audi’nin ABD’de kendine ait bir fabrikasının olmaması da büyük bir sorun olarak ortaya çıktı.

Yeni model ABD’de üretilecek ve menzil uzatıcı olacak

Automobilwoche’nin şirket içi kaynaklara dayandırdığı habere göre plan netleşti: Audi, ABD pazarı için özel bir SUV geliştirecek ve bu model tam elektrikli değil, menzil uzatıcı (range extender) bir yapıda olacak. Üretim, Scout’un Güney Carolina–Columbia’da yapımı süren yeni fabrikasında gerçekleşecek. Burada üretilen iki Scout modeliyle aynı hat üzerinde Audi SUV’nin de banttan inmesi planlanıyor.

Bu senaryo Audi için ciddi bir yön değişikliğine işaret ediyor. Şirket yaz aylarında Chattanooga’daki VW fabrikasına “ikiz tesis” kurma fikrini hâlâ değerlendiriyordu. Ancak VW Grubu’nun tasarruf politikaları ve yeni fabrika maliyetlerinin yüksek olması bu seçeneği zayıflattı.

audi-q8-e-tron-2022-05-min-1400x700.png.webp

Scout ile iş birliği stratejik avantaj sağlıyor

Scout markası, ABD’li kullanıcıların beklentilerine uygun, sağlam gövde üstü şasi (body-on-frame) platformu geliştiriyor. Audi buna dahil olarak yüksek geliştirme maliyetlerinden kaçınacak ve ABD pazarına özel bir yapıya sahip SUV üretebilecek. Scout CEO’su Scott Keogh, daha önce verilen ön siparişlerin %80’inin menzil uzatıcı versiyon için geldiğini açıklamıştı. Bu da Audi’nin menzil uzatıcı kararıyla pazara doğru yerden girmeye çalıştığını gösteriyor.

Scout fabrikası yılda 200.000 araç üretim kapasitesine sahip olacak şekilde planlandı. Scout marka tek başına bu hacmi dolduramayacağı için Audi’nin üretime dahil edilmesi hem ekonomik hem de stratejik açıdan mantıklı bir adım olarak değerlendiriliyor.

Audi’nin ABD stratejisinde yeni dönem

Audi, ABD pazarında uzun süredir ithalata bağımlı bir yapıyla ilerliyordu. Bu nedenle yerel üretim hem vergi avantajı sağlayacak hem de fiyatları rekabetçi hale getirecek. Ayrıca şirket, tıpkı Çin pazarında olduğu gibi örneğin Audi E5 Sportback’te olduğu gibi yerelleşmiş platformları kullanarak pazara uygun modeller geliştirme yolunu izliyor.

Yeni SUV’nin tanıtım tarihi henüz bilinmiyor, ancak Scout üretiminin 2026’ya doğru başlaması beklendiği için Audi modelinin de bu döneme yakın bir zamanlama ile yollara çıkması muhtemel görünüyor.

Dikkat Çeken Konular

• Hyundai’den Çin Çıkartması, Ioniq Serisinde "Gezegenler" Dönemi Başlıyor

• Nissan NX8 Fırtınası: 30 Dakikada 8.500 Sipariş!

• Honda e:N2 / Insight 2026: Çin'den Dünyaya Yayılan Elektrikli SUV - Fiyat, Menzil ve Tüm Detaylar

• Elektrikli Araçlarda Şarj Devrimi: BYD Seal 07 EV, 9 Dakikada Şarj ve 705 KM Menzil ile Tanıtıldı!

• BYD’den Gövde Gösterisi, 9 Dakikada Şarj Olan Amiral Gemisi BYD Seal 08 Sahneye Çıktı!

• BYD Fiyat Listesindeki Temizlik, Modeller Neden Kaldırıldı? (Sealion 7 ve Atto 2)

• VinFast, Ultra Lüks Markası Lac Hong’u Resmileştirdi, 800S ve 900S Tanıtıldı

• BYD Kullanıcıları Artık Araçlarını Akıllı Saatlerinden Yönetebilecek

• Yeni BYD Song Ultra’nın İç Mekânı Ortaya Çıktı, “Büyük Yatak Modu” ile Fark Yaratıyor

• Ford’dan tartışmalı hamle, Mustang Mach-E’de “frunk” artık ücretli

Geri