Tayvanlı dev üretici Foxconn, uzun süredir sessizliğe bürünmüş görünen kendi batarya fabrikası projesiyle yeniden gündemde. Şirket, Kaohsiung’daki tesisinde 2022’den bu yana küçük ölçekli üretimin sürdüğünü ve süreçlerin olgunlaşmasıyla birlikte kapasite artışının başlatılacağını duyurdu. Böylece Foxconn, elektrikli araçlar için stratejik öneme sahip batarya üretiminde kendi dikey entegrasyonunu hızlandırmayı hedefliyor.
Kaohsiung tesisinin temeli 2022 yazında atılmıştı ancak 2024’ün ilk çeyreği için duyurulan tam üretim başlangıcı sessizce ertelenmişti. Kasım ayında gazetecilere kapılarını açan Foxconn, Mart 2025’ten bu yana fabrikanın “başlangıç modunda” çalıştığını doğruladı. Bu dönemde üretilen hücre miktarı sınırlı olsa da şirket, verimliliği kusursuzlaştırmak için bu aşamayı özellikle uzattığını belirtiyor.
Foxconn Global Pil Stratejisi Başkan Yardımcısı Troy Wu, Automotive News’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Burada tüm sürece küçük ölçekte hâkim olduğumuzu gösteriyoruz. Bu modeli istediğimiz ülkede çoğaltabiliriz.”
İlk ürün:
Model C crossover'ın Kuzey Amerika sertifikasyon sürecine girdiği ve ABD’de potansiyel bir müşteri bulunduğu iddia ediliyor.
Kaohsiung tesisinin temeli 2022 yazında atılmıştı ancak 2024’ün ilk çeyreği için duyurulan tam üretim başlangıcı sessizce ertelenmişti. Kasım ayında gazetecilere kapılarını açan Foxconn, Mart 2025’ten bu yana fabrikanın “başlangıç modunda” çalıştığını doğruladı. Bu dönemde üretilen hücre miktarı sınırlı olsa da şirket, verimliliği kusursuzlaştırmak için bu aşamayı özellikle uzattığını belirtiyor.
Foxconn Global Pil Stratejisi Başkan Yardımcısı Troy Wu, Automotive News’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Burada tüm sürece küçük ölçekte hâkim olduğumuzu gösteriyoruz. Bu modeli istediğimiz ülkede çoğaltabiliriz.”
Kapasite Kademeli Artıyor: 0,5 GWh → 1,2 GWh → 10 GWh
Kaohsiung tesisinin mevcut kapasitesi 0,5 GWh, 2026’da ise 1,2 GWh seviyesine çıkacak. Bu üretim hacmi, ilk etapta yaklaşık 1.500 elektrikli otobüse, ilerleyen dönemde ise 3.000 adede yetecek batarya anlamına geliyor.İlk ürün:
- 230 Ah LFP hücre (ticari araçlar için)
Sonraki ürün gamı: - 120 Ah EV hücresi (elektrikli otomobiller)
- 320 Ah enerji depolama hücresi (sabit sistemler)
Tayvan Merkezli Entegre Tedarik Zinciri Önemli Bir Adım
Şirket, Çin’e olan bağımlılığı azaltmak için Kaohsiung fabrikasında %80 yerli tedarik oranı kullanıyor. Bu daha maliyetli olsa da Foxconn için stratejik öneme sahip. Tedarik yapısı oturduktan sonra, Foxconn’un “aynı konsepti 4 yıl içinde 10 GWh’lik bir fabrika olarak dünyanın herhangi bir yerine taşıyabileceği” belirtiliyor.Henüz Müşteri Yok, Ama Foxconn Kendi EV’lerinde Kullanabilir
Foxconn’un otomobiller için geliştirdiği hücrelere henüz bir müşteri bulunmuyor. Ancak bu durum şirketi fazla endişelendirmiyor. Çünkü Foxconn, Foxtron markası altında geliştirdiği elektrikli araçları uluslararası pazara açmayı planlıyor.Model C crossover'ın Kuzey Amerika sertifikasyon sürecine girdiği ve ABD’de potansiyel bir müşteri bulunduğu iddia ediliyor.