Theme editor

Bunu biliyor muydunuz?

LG Energy Solution ve GO Enerji, Ankara’da Batarya Fabrikası Kuruyor

Güney Koreli batarya üreticisi LG Energy Solution ile Türk enerji şirketi GO Enerji, Türkiye’nin başkenti Ankara’da batarya paketleri üretmek üzere ortak bir üretim tesisi kurma konusunda anlaşmaya vardı. Bu tesis, elektrikli araçlarda ve sabit enerji depolama çözümlerinde kullanılacak batarya paketlerini üretecek. Fabrikanın 2026’nın ikinci çeyreği gibi erken bir tarihte açılması planlanıyor ve başlangıçta yıllık 2,5 gigawatt-saat (GWh) üretim kapasitesiyle faaliyete geçecek. İki yıl içinde kapasitenin 7,5 GWh seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Birden fazla batarya hücresini tek bir sistemde birleştiren batarya paketleri tesisin ana üretim alanını oluşturacak. İlk aşamada 100 kişiye istihdam sağlanacak, istihdamın zamanla 900 kişiye ulaşması bekleniyor.

lg-energy-solution-2024-002.jpg.webp

Batarya paketlerinin montajı için planlanan ilk yatırım 45 milyon euroyu buluyor ve uzun vadede toplam yatırımın 1 milyar euronun üzerine çıkacağı öngörülüyor. GO Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yıldız, basın toplantısında fabrikanın “Made in Türkiye” etiketiyle hem Türkiye’deki talebe hem de LG Energy Solution’ın küresel müşterilerine hizmet vereceğini vurguladı. Bu kapsamda Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’ya ihracat yapılması planlanıyor.

Yıldız, projenin ithal batarya teknolojilerine bağımlılığı azaltmayı ve Türkiye’yi enerji sistemleri üretiminde uluslararası bir merkez hâline getirmeyi hedeflediğini belirtti. Türkiye, elektrikli araç üretimi için hızla gelişen bir ekosistem kuruyor: Ford e-Transit, Ford e-Transit Custom ve elektrikli VW T7 ülke içinde üretiliyor; buna ek olarak yerli Togg modelleri de üretimde. BYD yakın zamanda Türkiye’de elektrikli araç üretimine başlamayı planlıyor ve Hyundai’nin de onu takip edeceği belirtiliyor. Üretim tesisinin yanı sıra taraflar, bir araştırma ve geliştirme merkezi de kuracak. Bu merkez, batarya teknolojilerinde yerel inovasyonu ve yetenek gelişimini destekleyerek ileride batarya hücresi üretiminin yolunu açabilir. Ayrıca Türkiye’nin yüksek teknoloji alanındaki konumunu güçlendirecek ve gelişmiş enerji depolama çözümleri için nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlayacak.

Anlaşma, LG Energy Solution’ın daha önce Ford Otosan ile planladığı, ancak iptal edilen ortak girişimin ardından Türkiye’ye geri dönüşünü işaret ediyor. 2023’ün başlarında rafa kaldırılan bu önceki girişim, Ankara’da batarya hücreleri üretmeyi hedefliyordu; ancak elektromobilite talebinin beklenen hızda artmaması nedeniyle iptal edilmişti.

2003 yılında kurulan GO Enerji, büyük ölçekli fotovoltaik sistemlerin kurulumu konusunda uzmanlaşmış bir Türk enerji şirketidir. LG Energy Solution ile ortaklığı sayesinde şirket, şimdi sabit batarya depolama çözümleri alanına açılmayı hedefliyor. Şirket planlama ve tedarikten kurulum ve bakıma kadar uzanan kapsamlı hizmetler sunarak hem ulusal hem de uluslararası pazarlara hizmet veriyor.

Dikkat Çeken Konular

• Hyundai’den Çin Çıkartması, Ioniq Serisinde "Gezegenler" Dönemi Başlıyor

• Nissan NX8 Fırtınası: 30 Dakikada 8.500 Sipariş!

• Honda e:N2 / Insight 2026: Çin'den Dünyaya Yayılan Elektrikli SUV - Fiyat, Menzil ve Tüm Detaylar

• Elektrikli Araçlarda Şarj Devrimi: BYD Seal 07 EV, 9 Dakikada Şarj ve 705 KM Menzil ile Tanıtıldı!

• BYD’den Gövde Gösterisi, 9 Dakikada Şarj Olan Amiral Gemisi BYD Seal 08 Sahneye Çıktı!

• BYD Fiyat Listesindeki Temizlik, Modeller Neden Kaldırıldı? (Sealion 7 ve Atto 2)

• VinFast, Ultra Lüks Markası Lac Hong’u Resmileştirdi, 800S ve 900S Tanıtıldı

• BYD Kullanıcıları Artık Araçlarını Akıllı Saatlerinden Yönetebilecek

• Yeni BYD Song Ultra’nın İç Mekânı Ortaya Çıktı, “Büyük Yatak Modu” ile Fark Yaratıyor

• Ford’dan tartışmalı hamle, Mustang Mach-E’de “frunk” artık ücretli

Geri