Amazon’un otonom mobilite şirketi Zoox, elektrikli robotaksi filosunu güçlendirmek için Panasonic Energy ile çok yıllık bir pil tedarik anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Panasonic, 2026’nın başından itibaren Zoox’un seri üretime giren robotaksileri için gelişmiş 2170 silindirik pil hücrelerini sağlayacak.
Bu iş birliği, Zoox’un ABD’de hızla büyüyen otonom ulaşım ağı için kritik bir adım niteliği taşıyor. Şirket, bu yaz Kaliforniya’nın Hayward kentinde robotaksi üretim tesisini açmış ve filonun önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde genişleyeceğini açıklamıştı.
Şirket, bu performans artışında özellikle silikon anot teknolojisinin etkili olduğunu vurguluyor. Panasonic, 2023’ten beri İngiliz malzeme üreticisi Nexeon’dan silikon anot sipariş ediyor ve bu yıl CEO seviyesinde 2170 hücre geliştirme stratejisini yeniden teyit etmişti. Panasonic’in mevcut lityum-iyon hücreleri 800 Wh/L hacimsel enerji yoğunluğuna ulaşırken, Zoox robotaksiler için gelecek nesil kimyalarla daha yüksek bir verimlilik hedefleniyor.
“Zoox eşsiz bir şirket. Yeni nesil mobiliteyi şekillendiren bu projede yer almak Panasonic için büyük bir fırsat. Daha güvenli ve sürdürülebilir şehir ulaşımı için robotaksilere güç sağlıyoruz.”
Zoox Tedarik Zinciri Başkan Yardımcısı Bruce Baumgartner ise iş birliğini şöyle değerlendirdi:
“Panasonic Energy’yi yanımızda görmek bizim için son derece heyecan verici. Yardımcı teknolojilerimiz ve kalite vizyonumuz örtüşüyor. Şehir içi ulaşımı daha güvenli, daha temiz ve daha keyifli hale getirmek için çalışıyoruz.”
Bu anlaşma, Zoox’un gelecekte hibrit değil, tamamen elektrikli ve uzun ömürlü robotaksi filosu kurma stratejisinin en güçlü işaretlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Bu iş birliği, Zoox’un ABD’de hızla büyüyen otonom ulaşım ağı için kritik bir adım niteliği taşıyor. Şirket, bu yaz Kaliforniya’nın Hayward kentinde robotaksi üretim tesisini açmış ve filonun önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde genişleyeceğini açıklamıştı.
Panasonic’in Yeni Nesil 2170 Hücreleri Robotaksilere Güç Verecek
Panasonic’in 21 mm × 70 mm boyutlarındaki 2170 hücreleri halihazırda birçok elektrikli araçta yer alıyor, ancak Zoox’a sağlanacak versiyonun “gelişmiş materyal bileşimi” sayesinde daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip olması bekleniyor. Panasonic, bu yeni hücrelerin kapasitesinin önceki nesle göre yaklaşık %5 daha yüksek olduğunu belirtiyor.Şirket, bu performans artışında özellikle silikon anot teknolojisinin etkili olduğunu vurguluyor. Panasonic, 2023’ten beri İngiliz malzeme üreticisi Nexeon’dan silikon anot sipariş ediyor ve bu yıl CEO seviyesinde 2170 hücre geliştirme stratejisini yeniden teyit etmişti. Panasonic’in mevcut lityum-iyon hücreleri 800 Wh/L hacimsel enerji yoğunluğuna ulaşırken, Zoox robotaksiler için gelecek nesil kimyalarla daha yüksek bir verimlilik hedefleniyor.
Üretim Japonya’da Başlayacak, Ardından ABD’ye Kayacak
Teslimatlar başlangıçta Panasonic’in Japonya’daki tesislerinden yapılacak. Ancak kısa süre içinde üretimin ABD’nin Kansas eyaletindeki yeni dev fabrikaya kaydırılması planlanıyor. Böylece hem lojistik maliyetleri azalacak hem de üretim Zoox’un ABD’deki operasyonlarıyla daha uyumlu hale gelecek.Taraflardan Açıklamalar
Panasonic Energy CEO’su Kazuo Tadanobu, anlaşmanın stratejik önemini şöyle özetledi:“Zoox eşsiz bir şirket. Yeni nesil mobiliteyi şekillendiren bu projede yer almak Panasonic için büyük bir fırsat. Daha güvenli ve sürdürülebilir şehir ulaşımı için robotaksilere güç sağlıyoruz.”
Zoox Tedarik Zinciri Başkan Yardımcısı Bruce Baumgartner ise iş birliğini şöyle değerlendirdi:
“Panasonic Energy’yi yanımızda görmek bizim için son derece heyecan verici. Yardımcı teknolojilerimiz ve kalite vizyonumuz örtüşüyor. Şehir içi ulaşımı daha güvenli, daha temiz ve daha keyifli hale getirmek için çalışıyoruz.”
Zoox ABD’de Otonom Seferlerini Genişletiyor
Zoox, 2024 itibarıyla belirli ABD şehirlerinde düzenli otonom sürüş hizmetleri veriyor. Eylül ayında Las Vegas’ta robotaksi seferlerine başlayan şirket, şimdi de operasyonlarını San Francisco’ya taşıyarak kalabalık şehir içi ulaşım için tam otonom elektrikli hizmet modelini test ediyor.Bu anlaşma, Zoox’un gelecekte hibrit değil, tamamen elektrikli ve uzun ömürlü robotaksi filosu kurma stratejisinin en güçlü işaretlerinden biri olarak değerlendiriliyor.